Vanessa Kenderház Ausztráliából

2020. május 16. | Nagyvilágból

Egy Újabb érv a kenderház mellett.

 

A nyugat ausztráliai kenderház tulajdonos Vanessa Drury-Jones 2017-ben költözhetett be barátságos, kellemes hangulatú otthonába, amely nem csak energiahatékony, hanem környezetvédelmi és etikai szempontból szemlélve is fenntartható.

Vanessa kenderház

 

„Azért döntöttem a kenderház mellett, mert nem csak egy biztonságos és egészséges épületet
szerettem volna, hanem, hogy a lakásom megfeleljen a környezeti és etikai elvárásaimnak is.” – nyilatkozta Vanessa – „Körülbelül 12 hónapig tartott, mire feltérképeztem milyen lehetőségeim vannak, hiszen számtalan építészeti megoldás közül kellett választanom. „

 

Vanessa azt is elmondta, hogy a kenderfalak ellenállóak a termeszekkel szemben, illetve tűzállóak, lélegzőek, így megakadályozzák a penészedést és csökkentik a fűtés és a hűtés szükségességét is, mivel a kenderbeton-kendercell hőszigetelő anyag.

A kender egészségügyi tulajdonságai győztek meg igazán.

 

Eredetileg naturopath vagyok, tehát számomra az, hogy a kenderbeton lélegző igen erős feltétel volt.”

„A kender termikus tulajdonságai azt mutatják, hogy egész évben 15-17 fok környezeti hőmérsékleten marad, tehát nem nehéz felmelegíteni vagy lehűteni a lakást”

A kendert Új-Dél-Walesből szerezték be az építéshez, mert akkoriban korlátozták a kenderipart.

A kenderépítési folyamat részeként a növény fás szárát aprítják, mész alapú kötőanyaggal keverik össze és egy favázba zsaluk közé beborítják. A falakat ezután le lehet zárni kazeinnel, tehéntejből vagy hüvelyesből származó fehérjével, vagy borsó- és kukoricakeményítővel.

A ház külsejét zúzott kvarcból és szilícium-dioxidból készült természetes vakolattal vonták be.

Kenderház belselye

 

Az eredmény egy három hálószobás, három fürdőszobás ingatlan a Hogan Place-ben, Witchcliffe. A gallériás konyha mellett elsülyesztet nappali található. Mindegyik hálószobának saját fürdőszobája van.

 

Vanessa úgy véli, hogy sok ember azért válassza a megszokott lakások, házak építését, mert nem ismerik a rendelkezésre álló alternatívákat, vagy az építési költségek összehasonlításkor nem olcsóbbak. Nem vizsgálják meg az építőanyagok tulajdonságait, károsak vagy nem károsak a bentlakókra nézve.

Vanessa fűrdőszobálya

„Én igazán gyakorlatias voltam az építkezés során. Begyűjtöttem hüvelyesekből és szója tejből készült kazeinport, összekevertem vízzel és 400 dollárért lezártam az egész házam. Még egyetlen szobát se festettek volna ki nekem ennyiért.” magyarázta Vanessa. „Úgy érzem, ez a megoldás, funkcionális, környezetbarát is, emiatt nem szivárog ki mérgezőanyag, emellett könnyen kezelhetők, és így igen sokat megtakarítottam”

 

„Ha elkezdi keresni a különböző lehetőségeket, valójában nagyon sok van odakinn, és meglehetősen összehasonlítható, hanem olcsóbb.

 

„Úgy gondolom, az egyik nagy akadály az emberek vélekedése, mivel úgy hiszik, hogy az alternatív építkezés egy vagyon, ami valójában nem igaz.”

A WA első kenderbeton házának építése óta további két hasonló projektet építettek ugyanabban a birtokban, Witchcliffe-ben, valamint egy további kenderházat a közeli Margaret River településen.

Forrás: https://www.realestate.com.au/news/would-you-buy-a-house-made-from-hemp/

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.