Kenderbeton-kendercell összetétele

2020. május 3. | Technológia

Mi a kenderbeton? – Mi a kenderbeton összetétele?

 

Kenderbetön összetétele

A kenderbeton egy nagyon sokoldalú építőanyag. A valóságban semmi köze nincs a köztudatban elfogadott betonhoz. Ez egy rossz Magyar megfelelője a mészalapú kenderszigetelésnek. Kenderbeton, mely nem beton. Sokat gondolgodtunk mi is lehetne a megfelelő név? Egy kis kutatás során a KENDERCELL lett a megfelelő.

Kenderbeton=Kendercell

 

Mivel ez egy nagyon sokoldalú szigetelőanyag, mely alkalmas egy méretezett tartószerkezet jelenléte esetén épületek, építmények falazatának, aljzatszigetelésre, födémszigetelésre. Komplett ÖKO kenderház építhető belőlle. Ezáltal egy termikus burokkal tudjuk körülvenni építményünket. Gyakorlatilag egy hőhídmentes épületet kapunk. Használhatjuk még vályogházak, természetes alapú épületek például terméskő falazatok külső, belső szigetelésére is. Igen jól írtam, a magas páraáteresztő képessége miatt nem károsítja az épületeket, ha belülről készítjük el a kenderbeton utólagos szigetelését.

Készítenek létravázas megoldással utólagos homlokzati szigetelést is, valamint több kötőanyag használatával vakolatnak is alkalmas.

Kendercell-kenderbeton rendelkezik Magyarországon ÉMI engedéllyel.

Bevizsgált, engedélyezett építőanyag.

Száma: A-31/2018 NMÉ
Kendercell-Kenderbeton vásárlása esetén, kérem keressen elérhetőségemen.

Mi is az a kenderbeton?

Kenderbeton összetétele:

 

Én magam több mint ötven alkalommal teszteltem, különböző kötőanyagot, mely az egyik összetevője a kenderbetonnak. Több receptúrát kipróbáltam, ezekből a keverékekből próbakockákat készítettem és azokat teszteltem. Volt köztük több megfelelő és volt köztük több ami nem. Kenderbeton kötőanyagait és az abból készült próbatesteket több egyetem is vizsgálta. Többek között olyan vizsgálatokat is végeztek amivel szimulálták az évek múlását, aminek a lényege, hogy az adott anyag mennyire időtálló, tulajdonságai mennyivel változnak, romlanak. VOLTAK OLYAN KEVERÉKEK amik nem feleltek meg. Részletes eredményeket nem teszek közzé, mert nagyon szakmai.

Még egy nagyon, de nagyon fontos dolog a kötőanyaggal kapcsolatban: MÉSZTARTALOM.  A mésztől lesz a keverék vírusölő, baktériumölő, rágcsáló és bogármentes. Illetve penészmentes. Találkoztam olyan kötőanyaggal aminek egy része kitöltőanyag. Ezt úgy lehet elképzelni mint az olcsóbb csemperagasztókat amiben több a homok mint kitöltőanyag a márkásabb több hatóanyagot tartalmazó jobb minőségű más termékekhez képest. Igaz, hogy olcsóbb de csak beltéren, korlátozott felhasználásra alkalmas. Kenderbetonban lévő nem megfelelő mennyiségű mész penészedést okoz, mely súlyosan károsítja az épületünket akár több milliós kárt is okozva, mely nem visszafordítható.

A fentieket figyelembevéve a kenderbetonban falhasznált kötőanyag csak olyan lehet amit már teszteltek és bizonyított. Az általunk használt kötőanyag egy 150 éves múlttal rendelkező megbízható több milliárdos cég, ki nem engedheti meg magának a rossz anyagok forgalmazását.

Kötőanyag szállítás

 

Ez volt a legfontosabbik összetevő, erről egy kicsit többet írtam.

Miből is áll össze a kenderbetonunk?

 

  • Az egyik alkotóeleme a kenderpozdorja, mely a kenderszár belső fás része. Itt teljesen mindegy milyen kenderből származik a pozdorja. Lehet ipari kender, rostra, vagy magra nevelt kenderből.
  • Kötőanyag – ezt fentebb bemutattam.
  • Víz

Megvannak az alapanyagaink amit csak össze kell keverni.   A keverési súlyarány falazatba 1 rész pozdorja 1,5 rész kötőanyag és 2,5-2,8 rész víz. A szükséges vízmennyiség függ a pozdorja víztartalmától, vízfelvételi képességétől és a nagyságától. A pontos mennyiségét a gyártás helyszínén kell megállapítani. Ehhez szükséges a gyakorlati képzés a kenderbetonnal való ismerkedés.

A kész kenderbeton fal Így néz ki a  kész kenderbeton fal.

Kenderbeton készítése felvételről:

 

 

Béla
Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.