Miért Kenderház, építsünk kenderházat

2020. április 5.

Miért építsünk kenderházat? Mielőtt bárki azt gondolná, most győzködni fogom, hogy az egyik legjobb építőanyag a kenderbeton, kendercel, nem fogom tenni, de szeretném mielőtt bármelyik építési mód mellett döntene, nézzen utána a Beteg Ház Szindrómának.

Szerintem már nem kell meggyőznöm miért kenderház.

Idősebbek még emlékeznek, sok fiatal újra megtapasztalja a vályogházak kellemes, nyáron hűvös, télen a jól felfűtött kemence mellett melyben friss kenyér sült, milyen kellemes volt a levegője. Nekik nem nehéz elképzelni. Én és többen kipróbáltuk és csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Az érzést a kenderház egészséges levegőjében nem lehet leírni, meg kell tapasztalni, meg kell élni.

Kenderház amely már elkészült.

A kenderház alapanyaga kendercell – kenderbeton, melynek alkotórésze a kenderpozdorja, szilícium dioxid tartalma miatt a mész hatására egy folyamatosan szilárduló építőanyagot kapunk. A végeredmény, egy kristályos szerkezetű gyakorlatilag megkövesedett, szerves anyag tartalom nélküli, időtálló építőanyag.

A „Beteg-Ház Szindróma”: a rossz minőségű beltéri levegő súlyosan károsítja egészségünket!

 

Életterünkre ható káros anyagokA beteg Ház Szindróma névre keresztelt jelenséget, már az 1980 as években felismerte, és vizsgálta a WHO (egészségügyi világszervezet). A beteg ház szindróma lényegében azt jelenti, hogy a beltéri levegő összetevői egymás hatását felerősítve komoly egészségügyi gondokat okoznak. Önmagában minden anyag az előírt szabványoknak megfelel, de –

    ÖSSZESSÉGÉBEN?

A koncentrált rossz minőségű szobalevegő  káros hatásokat fejt ki a szervezetében:
 • első jelek általában: orrdugulás, orrfolyás, torokirritáció, köhögés, kiütés, viszketés – allergia
 • megjelenhet a fáradtság, levertség, álmosság
 • súlyosabb esetben asztmát okozhat

 

Kenderbeton, kenderház előnyei:

 

Az építkezések felelősek a világ CO2-kibocsátásának nagy részéért. Az építkezés után az épületek továbbra is bocsátanak ki környezet terhelő CO2-ot. Az igény a zöldebb épületek iránt egyre nagyobb, és ezen igényt kifejezetten egy kender fal anyaggal, a kenderbetonnal lehetne kielégíteni. Nem csak széndioxid semleges hanem karbonnegatív. A kender fal nem egy high-tech megoldás az éghajlatváltozásra. Egyszerű és hatékony. Ez egy könnyű beton – kender, víz, és mész kötőanyag keverékéből. Amikor a kender növekszik, akkor szenet épít be a szervezetébe a légkörből, mint valamennyi növény, amelyet azután hatékonyan csapdába ejt. Ugyanakkor mint minden növény cserébe tiszta oxigént termel. A szén-dioxid üvegházhatású gáz, amely a kutatók 97%-a szerint hozzájárul a globálisn felmelegedéshez. A kenderbeton annyira környezetbarát, hogy a gyártók azt állítják, hogy a ház esetleges lebontása után szét lehetne szórni a termőföldeken mint műtrágya,
vagy komposzt.

 

Miért építsünk kenderházat, kenderház előnyeiről röviden:

 • egyik legfontosabb Nem tartalmaz méreganyagot, így nem is tud kipárologni
 • nem támadják a rágcsálók és a bogarak
 • mésztartalom miatt fertőtlenítő és baktériumölő és vírusölő hatású
 • nem penészedik
 • légáteresztő falak miatt szabályozza a belső páraháztartást, szellőzik
 • 1 m3 kender szigetelőanyag kb.165 kg. CO2 képes megkötni
 • fal és szigetelés egyben, emiatt is költséghatékony
 • egyszerű felépíteni, gyors technika, akár egy szakember is elengedő a falaknál
 • szinte karbantartásmentes
 • tetszőleges falvastagság építhető
 • kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságok, mindamellett, hogy jó a hőtároló képessége
 • kellemes akusztikai és zajszigetelési tulajdonságok
 • allergiamentes és nincs egészségre káros hatása
 • ellenáll a tűznek, kártevőknek
 • építkezések környezetre gyakorolt hatása csökken, sőt az egyetlen forma mely pozitív irányba billentheti a mérleget, hiszen a növény CO2-t köt meg és oxigént termel a növekedése során
 • a világ számos pontján sok építész fordul a klímaváltozás miatt a kenderbeton felé
 • kendercell-kenderbeton teljes egészében visszafordítható a természet részére, akár újra felhasználható

a kényelmed feladása nélkül lehet egy modern, egészséges, környezetbarát családi otthonod

A kender mint ökonövény

Sokat lehetne írni róla, de én csak az építőipari szemszögéből közelíteném meg.

A kender mint növény 4 hónap alatt annyi széndioxidot köt meg egyazon területen, mint egy erdő egész élete folyamán.

Két fontos részét használjuk, az egyik a fás belső rész, ezt hívjuk kenderpozdorjának. A másik a külső rost része ez lenne a kenderrost. Kenderrostról csak annyit, hogy felhasználható kenderpaplanként szinte bármilyen vastagságban. Szigetelésre tudjuk használni. Hőszigetelési tulajdonságai megegyezik az ásvány-üveggyapotéval. Magyarországon nem készítenek kenderpaplan. Az ára is többszöröse az ásvány-üveggyapénak, de természetes anyag.

Magyarországi felhasználás szempont nekünk jelenleg csak a pozdorjára van szükségünk. Ebből készül a kenderbeton, melyből a kenderház. A kenderbetonból készülnek a csodálatos mikroklímájú kenderház -ak.

 

Miért Kenderház, miért építsünk kenderházat?

 

Mert Magyar termőföldön, Magyar Munkaerővel Megtermelhető, és Megépíthető. kb. 2-2,5 ha kender elég egy 100 nm-es ház felépítéséhez.

FALAZAT – FÖDÉM – ALZAT – VÁLASZFALAK

Régi, Ősi, Eredeti Magyarország területén közel ötven-hatvanezer hektáron termeltünk kendert évente. Ez kb. 20.000 családi ház felépítéséhez lett – lenne elég.

NE MARADJ LE A HÍREKRŐL!

Név *
e-mail *