Miért beteg a házam?

2017. január 8. | Egyéb

Miért Építenék kenderházat?

Mert az alábbiakban felsoroltak nem jellemzőek, sőt egyrészüket gyógyítani képes.

Miért beteg a házam? Mi lehet a megoldás? Kenderbeton, vályog, kezeletlen fa, csiszolatlan kő, rozsdamentes acél. Gyakorlatilag ezek azok az építőanyagok, amelyek biztosan nem tartalmaznak mérgező vegyszert, vagy belélegzéskor a lakóknak, illetve az anyagokkal dolgozó mesterembereknek – irritációt okozó elemi részeket. Aki tehát kizárólag egészségre ártalmatlan alapanyagokból kívánja felépíteni otthonát, nincs könnyű helyzetben. Nem kell azonban ennyire szélsőséges megoldásokban gondolkodni. Bár hazánkban még gyerekcipőben jár az “indoor” környezetvédelem, helyes építési mód megválasztásával, kis odafigyeléssel ki tudjuk zárni a leggyakoribb veszélyforrásokat.

 Beteg Ház szindróma:

A beteg ház szindróma névre keresztelt tünet eggyüttest, már az 1980 as években vizsgálták az egészségügyi szervezetek, Köztük a WHO is.

A beteg ház szindróma lényegében azt jelenti, hogy az otthonok, irodák, óvodák, iskolák, stb. – Együttesen: belterek – levegője, azok szennyezettsége miatt, akár jelentős egészségügyi problémát is okozhatnak az ott tartózkodóknak.

Az emberiség története folyamán azért igyekezett hajlékot készíteni, hogy megvédje magát a környezeti hatásoktól. Időről időre azonban kiderül, hogy éppen a lakások károsak az egészségre. Mára megoldottuk a dohosság és a fénytelenség problémáját, ám az építőipar olyan anyagokat kezdett használni, amelyekről szintén bebizonyosodott, hogy hatásuk káros az egészségre. Elég, ha a sokáig szigeteléshez használt, például a hullámpalában is megtalálható rákkeltő azbesztre vagy a vízvezetékeknél alkalmazott, mérgező ólomra gondolunk, vagy a polisztirolra.. De itt van a hőt a téglához képest másképp vezető, ezért úgynevezett hőhidat okozó betongerenda is, ami – ráadásul ha központi fűtéssel és rossz szigeteléssel párosul – megfelelő viszonyokat teremthet a penészesedéshez. Ha pedig nincs jól beállítva és karbantartva “mesterségesen lélegeztetett” munkahelyünk klímaberendezése, akkor az állandó zúgás mellett még a pollenek, gombák, baktériumok és vírusok megjelenésétől is tartanunk kell.

Miért Beteg a Házam?

A rosszul megtervezett vagy nem megfelelően kivitelezett, illetve üzemeltetett munkahelyeken szemirritáció, orr- és torokszárazság, bőrpír, hányinger vagy asztmás tünetek kíséretében jelentkezik. Gyakori panasz a fáradtság, álmosság, letargia, szellemi kimerültség, fejfájás és szédülés. Épületeinket ugyanis a már említetteken túl olyan anyagokkal rakjuk teli, amelyek káros vegyületeket bocsátanak ki. Szerves oldószerek és lágyítók kerülnek a légtérbe a festékekből, lakkokból és ragasztókból a falakról, a bútorokról vagy a padlószőnyegekből. A beltéri levegőt fénymásolók, egyes műanyag- és kárpitfajták, PVC-padlók, szigetelőanyagok és tisztítószerek szennyezhetik. A faforgács lemezek műgyantájából például formaldehid, a parafa felületéről poliuretán párolog.

Ehhez jön a legújabb “divat”: az energiatakarékosság jegyében igyekszünk a legjobban szigetelni a házainkat, így viszont megszüntetjük a természetes szellőzést is. A tökéletesen záródó műanyag ablakok láttán nemcsak a szén-monoxidmérgezéstől tartó kéményseprők csóválják a fejüket, de már az orvos is megkérdezheti egy látszólag minden ok nélkül köhögő gyerek szüleitől. Nem új házban laknak-e, ami még nem száradt ki teljesen, és nem műanyagból vannak-e az ablakok? Mert ha igen, akkor jó eséllyel indulhatott el olyan penészesedés, ami még nem látványos, ám jelenlétét az érzékeny gyermeki szervezet már jelzi.

“Ma az építészet gyakran csupán arra törekszik, hogy éppen megfeleljen az előírt paramétereknek. Ha egy háznál a megadott határértékek mindegyikénél a legolcsóbb megoldást választjuk, akkor az épületnek nem lesznek tartalékai”.  – Mondja a Heti Válasznak dr. Zala Judit. Az Országos Epidemiológiai Központ mikológiai (gombatudományi) osztályának vezetője szerint a ház is úgy működik, mint az emberi szervezet. Ha egy ponton beavatkozunk, az további változtatásokat igényel. Az osztályt gyakran keresik meg azzal, hogy mitől fekete a fal a lakásban? A gombatenyészeteknek kedvező pára az esetek nagy részében a nem megfelelő építészeti megoldások miatt csapódik le a helyiség leghidegebbé váló pontján, a falon.

A beteg épület szindróma legtipikusabb tünete a fejfájás, valamint a szem kötő-, illetve a légutak nyálkahártyájának irritációja.

Forrás: valasz.hu/itthon/beteg-hazak-18177/, www.well-home.hu/egeszseg/beteg-haz-szindroma/

Béla
Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.