Saját Ház Kenderből

2020. április 1. | Technológia

Kenderház Alapok – amit érdemes tudni

Saját ház kenderből: Leírom ami eszembe jut, de nem tudom kinek mi a fontos és miben tudok segíteni. Kérem segítsenek a cikk alján hozzászólásaikkal és kérdéseikkel, ezáltal folyamatosan bővítem ezt a cikket, így több mindent tudok átadni önöknek. Megpróbálok minden kérdésre válaszolni.

Egy gondolat a saját családi ház építéséről. – Két alapmegoldás létezik. Az egyik vállalkozóval történő építés. Itt mindent megold helyettünk a vállalkozó, semmi gondunk és különösebb feladatunk nincs, de ennek ára van.

A másik, amit itt nem részletezek, az a saját családi ház építése. Felmerült a gondolat tanfolyam keretén belül átadni önöknek ezt a tudást. Lehet „kiskapu”? Természetesen a jogszabályokkal összhangban. Mi kell a kenderházépítéshez? Építőanyag – kőműves – ács – festő – burkoló – villanyszerelő – épületgépész — és sok kézi munka (segédmunkás) és nem kell mindent elhinni a kereskedőknek, mert ugye minden eladó.

Kender mint építőanyag készítésének módjai:

  • tömörítéses technológiával
  • szórásos-befújásos technológiával
  • kendertégla felhasználásával

A fenti három mód szükséges a kenderépítéshez, szigeteléshez, utólagos hőszigeteléshez.

A kender beton nagyon gyorsan köt, 24 óra elteltével az öntőforma, zsalu eltávolítható. Nincs semmi kémiai adalék, környezetszennyező, vagy egészségre kockázatot jelentő anyag hozzáadva.

 

 

 

Tömörítéses technológia

 

 

 

 

 

Saját ház kenderből. Kenderbeton fújása gépi technológiával

 

 

 

Saját Ház Kenderből

Itt látható mennyire egyszerű, a kenderház építése saját magunk igénybevételével. Itt egy külföldi példa ahol megtekinthető egy nyugdíjas korú hölgy kenderhéz építése.

Egy Magyar példa is rendelkezésre áll. Győr mellett épült fel egy kenderház, melyet egy 74 éves energetikus tanár épített fel. Szerencsénk volt, hogy az építésben mi is részt tudtunk venni.

 

 

Kendertégla alapanyaga ugyan az, mint a fújt, vagy tömörített kenderfalé csak egy kicsivel több benne a kötőanyag. Használható válaszfal téglának, szalmaházakhoz belső falazatnak min. 10 cm vastagságban. Ebben a vastagságban gyakorlatilag nem éghető. Előtétfalazatnak műemlékvédelmi épületekhez. … és még pár helyre. Franciáknál készülnek kenderházak kizárólag kendertéglából, tartószerkezet nélkül. Nálunk még ehhez nagyon sokat kell várni.Saját ház kenderből Van rá megoldás, hogy kizárólag kendertéglából rakjunk össze épületeket, de ehhez hatalmas összefogás kell, csak kérdés – hogy mi Magyarok alkalmasak vagyunk e rá? Vagy? Megint jön egy nyugati múlti és kizsákmányolja kis hazánkat, velünk együt.

 

Használhatjuk még a kender rostrészét mint természetes szigetelőanyag – kenderpaplan – kender a legrugalmasabb és legerősebb természetes rost, melyet rovarok és rágcsálók nem támadnak. A kenderrost alapú, kiemelkedő hőszigetelő képességű Steico Canaflex táblák tető-, fal- és padlószerkezetek hő- és hangszigetelésére alkalmasak. Anyagszerkezetükből adódóan a táblák kiváló páraszabályozó tulajdonságúak. Az építőipar ökotermékekre irányuló egyre nagyobb érdeklődésére válaszul szélesedett a Steico termékkínálata a kenderrost alapú szigetelőanyagokkal. A rugalmas kendertáblák beépíthetősége kimondottan felhasználóbarát: vágás közben nem okoznak viszketést, nem karcolnak, egyszerű eszközök segítségével méretre szabhatók, a vágáskor keletkező hulladékdarabokkal pedig könnyedén szigetelhetők kisebb rések. A táblák hőátbocsátási tényezője: λD=0,043 W/mK, emellett magas hőtároló képességgel rendelkeznek: a nap folyamán elnyelik a meleget, majd azt mintegy 12 órás késleltetéssel adják le a belső terek felé, akkor, amikor kívül hűvösebb van. Így nyáron a helyiségekben kellemes hűvöst, míg télen kellemes meleget teremtenek.
Az 1200×575 mm-es Steico Canaflex táblák 40–240 mm vastagságban kaphatók. Saját ház kenderből

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.