Kicsi ház kenderből

2019. március 16. | Nagyvilágból, Technológia

Ez az úttörő nagymama apró, fenntartható otthonokat épít kenderből

Építs saját kenderházat

 

Kicsi ház kenderből mozgalom

A kender az egyetlen növény, amely táplál, otthont ad, ruhát biztosít és meggyógyít.

A kendert még mindig sok országban tekintik veszélyes anyagnak, és halált okozó kábítószerekkel sorolják egy kategóriába.  Ennek ellenére az ipari kender szinte semennyi pszichoaktív hatóanyagot nem tartalmaz. Sokan vélik úgy, hogy ez az osztályozás az olajipar jogalkotási folyamatra gyakorolt gátlástalan befolyásának az eredménye. Nem is járnak messze az igazságtól, én még a gyógyszeripari lobbit is ide sorolnám. Miért is? Mivel a kender az egyik leginkább életképes alternatívája a műanyagoknak, az üzemanyagoknak és építőanyagoknak. Valójában hosszú időn keresztül volt fontos terménye sok országnak, és nem mellesleg felbecsülhetetlen egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

A kicsi ház (kenderből) mozgalom egyre növekszik

Válaszként a féktelen fogyasztásra és a végtelen növekedés utáni vágyra, mely jelenleg velejárója a gazdaságnak, néhányan rájöttek, hogy az élettel való elégedettségünk nem ezektől a dolgoktól függ. Az apró házak egyre szélesebb körben válnak népszerűvé. Főleg azok számára, akiket nem igazán érdekel, hogy részesei legyenek a bankok által fenntartott adósságra épülő gazdaságnak, melyek a jelzáloghiteleket használják arra, hogy emberek millióit fosszák meg anyagi javaiktól.

“Muszáj így építkeznünk,” – mondja Pamela. “Annyi épületet kellene megújuló erőforrásból építenünk, amennyit csak tudunk, amely visszatartja a szenet, ami egészséges, és ha legális lenne, nagyon megfizethető. Kenderbeton-kendercell. Ez egy mezőgazdasági melléktermék, mész alapú kötőanyaggal keverve amit mi használunk.”

Kicsi ház kenderből? Pamela miért pont a kendert választotta?  Bárhol bezserezhető, és saját maga is minimális gépesítéssel felépíthető.

A kender felhasználható talajjavításra, bioüzemanyag, műanyag kompozitok, szerves testápolók és egészséges élelmiszerek előállítására.

A bolygó, amelyen élünk egy gyorsan változó környezet, amely megköveteli, hogy az ember egyre inkább tudatában legyen ennek. A kisebb lakóhelyek kevesebb energiát igényelnek, amely hatékony válasz a nem hatékony épületekre csakúgy, mint az ökofalvak a megosztott erőforrásokkal.

A környezetbarát, egészséges, megfizethető, mégis illegális kender nagy reményekkel bír, de a kormányok sokszor nevetséges indokokkal tiltják meg az innovációt, és tisztességtelen módon más, szennyező anyagokat részesítenek előnyben.

A kender használatának tiltása előbb vagy utóbb úgyis véget kell érjen, ennek jele, hogy egyes államok már engedik az értékes növény termelését. A technológiák valamint fejlesztések előrehaladtával sok találékony ember fedez fel újabb felhasználási lehetőségeket, melyek között megtalálhatjuk az építőanyagokat.

Forrás: Új világtudat

Béla
Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.