Kenderszigetelő paplan

2021. szeptember 12. | Egyéb

„A kenderszállal történő szigetelés forradalmi technológia”, USA által finanszírozott kutatás – egyik végcél a kenderszigetelő paplan

Kender szigetelőpaplan

Az amerikai energiaügyi minisztérium a kenderszálas szigetelést, kenderszigetelő paplant „forradalmi” technológiának nevezte, amelybe érdemes befektetni. A befektetéssel támogatva az iparág fejlesztését célzó projektet a következő két évben.

Tommy Gibbons, az Idaho államban székelő Hempitecture   éves 90–200 000 dollár támogatásban részesül , hogy kender-izolációs kutatást és fejlesztést végezzen az Energiaügyi Minisztérium innovációs kereszteződési programján keresztül, míg a kutatást és fejlesztést az Oakban végzik. Ridge National Laboratory, Tennessee -ben.

Gibbons a vállalat HempWool termékén dolgozik, amelyet az Energiaügyi Minisztérium „nem mérgező, nagy teljesítményű, zéró emissziós szigetelőanyagnak nevez. A kenderszigetelő paplan képes drasztikusan csökkenteni az épület beépített szén-dioxid-lábnyomát, miközben növeli a lakók egészséget és a kényelmet. „

 

Kenderszigetelés gyártása a teljesítmény növelése és a CO2 csökkentése érdekében

 

„Az Energiaügyi Minisztériumot foglalkoztatja a szén -dioxid -mentesítés és a kenderszálakból készült egyéb építőanyagok lehetősége” – mondta Gibbons a HempBuild Magazine -nak , amely először számolt be a hírről.  A projekt célja a HempWool termék által megtestesített CO2 kibocsátás  meghatározása, hogy „teljes mértékben megértsük a nagy mennyiségben használt anyagaink szén -dioxid -megkötési potenciálját” – tette hozzá Gibbons.

Eközben folyamatban van a HempWool második kutatási és fejlesztési projektje az Idaho -i Egyetemen, az Idaho Global Entrepreneurial Mission (IGEM) 200 000 dolláros támogatása révén. A projektcsoport elvégezi a szigetelés, a tűzállóság és a hővezető képesség vizsgálatát – közölte a vállalat.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint az ásványgyapot szigetelés az egyik leginkább környezetszennyező termék, amelyet az építőiparban használnak. Ezáltal a kender alapú szigetelés éles kontrasztot kínál, mivel megújuló növény, amely 90 napig nő. A kender a növekedés során hatalmas mennyiségű CO2 -t köt meg.

Januárban a Biden -adminisztráció megbízta az Energiaügyi Minisztériumot az Egyesült Államok vezető innovációs politikájával és a tiszta energia technológiák bevezetésével, valamint a szén -dioxid -mentesítéssel az éghajlatváltozás kezelése érdekében. A kender, egy gyorsan növekvő szén-dioxid-megkötő üzem, hivatalosan is része ennek a kampánynak.

Kormányunk ha odafigyelne erre megoldhatná Magyarország építőanyag problémáját.

Olaszországban egy ideje az ENEA, az új technológiák, az energia és a fenntartható gazdasági fejlődés nemzeti ügynöksége hangsúlyozta a kender szigetelésként történő használatának előnyeit . A kiindulópont az, hogy a fenntartható módon történő építés és átalakítás a ma elvesztegetett energia 50% -át takaríthatja meg. Ebben az összefüggésben az épületek kulcsszerepet játszanak , mivel ezek felelősek a nemzeti energiafogyasztás igen jelentős részéért: az ENEA tanulmányai szerint valójában az olaszországi lakások energiafogyasztása felelős a CO2 -kibocsátás 45% -áért.

„Ezzel a vizsgálattal – húzta alá Dr. Patrizia Aversa – meg tudtuk győződni arról, hogy a kender javítja a tégla hőszigetelését, és mintegy 30%-kal csökkenti a hőáramot, vagyis azt a hőmennyiséget, amely egy adott pillanatban áthalad az anyagon.  Továbbá 20%-kal csökkentik a hőáteresztő képességet, vagyis azt, hogy az anyag milyen könnyen engedi át a hőt. Ezenkívül a kender jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, így elkerülhető a páralecsapódás. ”

Mario Catania

 

Forrás: kender szigetelő paplan

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.