Kenderbetonból ökofalu-2

2019. május 5. | Nagyvilágból

Kenderbetonból okofalu

 

 

Előző cikkünkben a bemutattuk az Ausztráliában felépült “Kenderbirodalmat”. A kivitelezők célja az volt, hogy kenderbetonból egy olyan technológiával építsenek maguknak Ökofalut, amely időtálló és az építés során egyik legtermészetesebb alapanyagokat használják.

 

A cikk bevezetőja megnézhető: http://www.kenderbetonhaz.hu/cikk/kenderbol-okofalu/

Kenderbetonból ökofalu a vezető technológia:

A kenderbetonból képszült épületek másik fő jellemvonása volt, hogy kiemelkedően fenntartható lakóhelyeket hozzanak létre. Ezért az egész falu “blokk” egy passzív napenergiát használ fel, ami egyben hűt és fűt is. Az ablakok PVC-k, duplán üvegezettek, így kitűnően szigetelnek, ebből kifolyólag energiatakarékosabbá teszik a házak működését.

“Az esővizet begyűjtjük, majd visszatermeljük a házainkba” – nyilatkozta Paul. – “Eközben mérjük a víz áramlását, és rögzítjük az összes adatot. ”
“Emellett beépítettünk egy Single Solar PV rendszert, amely tárolja az energiát. Jelenleg ez a legkeresettebb napenergiával működő rendszer a Ausztráliában. ”

Paul elmondta, hogy hamarosan létrejön egy szürke víz újrahasznosítási rendszer.

” Nagyon sok olyan technológiát használunk, amely a fenntarthatóság határait feszegeti. Nem csak a hőteljesítmény és az építészet volt az egyetlen fontos számunkra. Szerettünk volna azért egy olyan környeztetet teremteni, aminél a külső kivitelezés szép.”

Közösség és család

Paul konyhájábol igazán csodálatos kilátás nyílik az egész szomszédságra. Minden nap látják, ahogyan a lakók megállnak egy kis beszélgetésre, a gyerekek pedig eközben az udvaron játszanak.
“A legidősebb 80 éves körüli, a legfiatalabb “kenderbirodalom” lakó pedig 7. Általában 3 generáció él itt.” – mesélte Paul.
“Amint beköltöztünk, szinte azonnal jó közösség lett belőlünk, hiszen hasonló értékrendünk van”
“Ugyan a közösségünkben mindenki ismeri a másikat, a házakat úgy alakítottuk ki, hogy mindenkinek legyen privát élete is”

Mi inspirálta az épületek kialakítását?

Ausztrália délnyugati részén található a legtöbb kenderház, amelyek építészeit a dániai DecoHousing projekt inspirált.

“A város másik oldalán épült egy öko kenderbetonház, illetve van egy Torbay-ban is. Mivel szeretnénk, ha nekik is sikerük lenne az építkezés során, ezért mindenben segítettünk nekik, független attól, hogy milyen távol vannak” – mondta.

“Jelenleg is van egy Denmarkban kenderbetonból ökofalu projekt, akiknek szintén átadunk minden szükséges tudást, amely az építkezéshez szükséges.”

A legfőbb kihívás Paul számára nem egy egyedi ház építésére volt mindenkitől elzártan hanem egy nagy projektet építeni a város központjában, mindenki vizslató szeme láttára.

“Ideális esetben a saját kenderünket kell termesztenünk, és saját feldolgozó létesítményeket kell létrehoznunk” – mondta.- “Ez a kezdeményezés egy teljesen integrált kenderipart hozhat létre a Ausztráliában-ban.”

Paul mindig pozitívan áll az előtte álló kihívásoknak: “Meg tudjuk csinálni – van meszünk, tökéletes klímával rendelkezünk a kender termesztéséhez, és a szakértelmünk is elegendő.

Most büszke vagyok arra, hogy elmondhatom, hogy a legnagyobb kendeház projektet demonstrálhattuk: sikeresen.”

A cikk első része: Kenderből ökofalu

Forrás: https://mobile.abc.net.au

Béla
Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.