Beteg Épület-3

2019. augusztus 31. | Egyéb

Az SBS (Beteg Épület Szindróma) után Hedge egy másik rendellenességről is hallott, ami az Összetett Kémiai Érzékenység (MCS). Azok az emberek, akik állításuk szerint ilyenben szenvednek, nem tudják tolerálni a vegyszereket vagy bármilyen nem természetes anyagot a házban. Megkértem Hedget, hogy (…) akkor most az emberek vagy a házak betegek?

“Nincs kétségem afelől, hogy van valami problémájuk.” Mondta diplomatikusan. “ A kérdés az az, hogy mennyi problémának van köze a környezetükhöz, és melyek azok a problémák, amelyekre ők azt hiszik, hogy a környezetük lehet.

Hedge szerint a legnagyobb probléma, amiért az emberek SBS-ben és MCS-ben szenvednek, gyakran elvesznek a gyógyászati rendszerben. Ide-oda járkálnak az egészségügyi orvosok – akik nem találnak semmi jelét a betegségnek, vagy pszicoterapeuta – aki azt mondja, hogy a szindrómájuk beképzelt között. Egyik sem ajánl kezelést. Ezek az emberek hajléktalanként végezhetik, illetve sokuk elveszti minden bizalmát a doktorokkal és a terápiásokkal szemben, ahogyan Finnországban is történt.

Káros a penész az épületben

“Egy idő után ezek az emberek megtalálják egymást” mondta” És, amikor ez megtörténik, akkor egy Lakás Föld Társadalomra hasonlít, ugyanis támogatják egymást. Ezek az emberek kétségbeesetten keresik a magyarázatot arra, ami velük történik. A magyarázat hiányában pedig mindannyiunknak megvan a maga elképzelésük” Beteg épület.

Anna, a következő interjúalany elmondása alapján, több ezer ember él Finnországban, akik hasonlóan hozzá, betegek, mivel ki vannak téve a benti penész káros hatásainak, emellett őrültnek vannak titulálva, pszichiátriára utalják őket, elvesztik az állásukat, az otthonukat, egyszóval mindent, ami fontos számukra. Csak nem a beteg épület miatt?

Anna első megtapasztalása az SBS-mal akkor kezdődött el, amikor egyszeriben folyamatosan köhögnie kellett, megfázáshoz és influenzához hasonló tüneteket produkált. 2014 nyarán. Először az unokához, akikre hétvégente figyázott, tulajdonította a tüneteket. “Ismered a gyerekeket” mondta “ Mindig meg szeretnének puszilni, átölelni, a lényeg, hogy a közeledben akarnak lenni.” Azonban a test egy idő után képes ezekhez alkalmazkodni, mégis az egészsége egyre csak romlott. Mindig fáradtnak érezte magát, a hangja erőtlenné vált, és mindig csak köhögött. Anna doktorként dolgozott egy kórházban ekkor. “ Van néhány a szakmában igen elismert orvosunk, és én hozzájuk fordultam, mondván: valami megmagyarázhatatlan dolog történik velem.” Azon csodálkozott, vajon az immunitása valahogyan megalkuvott? Vagy a pajzsmirigye a ludas? HIV-el fertőződött volna meg?

“Elvégeztük az összes tesztet, amit javasoltak, viszont minden negatív volt. Elkezdtem igen szokatlan dolgokon gondolkozni. Ugyan doktor vagyok, még sem értettem ezt az egészet.” Amint egy hét betegszabadságra ment a hangja visszajött. Viszont ezután a kórházban a hangja újra elment és a köhögés is visszatért.

Ekkor kezdett el azon elgondolkodni, hogy minden tünete a beteg épület miatt alakulhatott ki.
Erre megoldás a kenderház

 

Ne élj beteg házban Első cikk

Beteg épület szindróma – Az embereknek vagy az épületeknek van szükségük “gyógyításra”? Második cikk

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.