Kenderház tűzvizsgálat

2016. szeptember 28. | Technológia

Több nemzetközi laboratórium megállapította, hogy a kendercell-kenderbeton gyakorlatilag nem éghető.

Egy keletkezett tűz esetén arra is lesz időnk a tűzoltók értesítése után, hogy letusoljunk és egy gyors pakolás után elhagyjuk kenderházunkat, vagy lesiessünk az emeletről, ezt a kenderház tűzvizsgálata alá is támasztja.

Mitől lesz a kenderfal gyakorlatilag éghetetlen? Nagyon egyszerű, az anyaghoz hozzáadott mész alapú kötőanyagtól.

„Kender és mész fal 30 cm, vastagságban 4 óra nyílt lángon  650 °C-on. 2°C fok  hőmérséklet emelkedéssel járt a túloldalon, égés nélkül.”

Engedéllyel végignézhettem az ÉMI laboratóriumában a kenderbeton tűzvizsgálatát. Az eredmény B0. Az anyagban található szerves összetevő miatt nem is lehetett jobb minősítést adni. Szerintem pedig gyakorlatilag nem éghető. Lángterhelés alatt az anyag nem lángolt, nem csöpögött csak izzott. Füstgáz alig keletkezett. A vizsgálat végén a 10 cm-es elemet már negyed óra után ki lehetett venni. A kivételt a hátuljánál megfogva végeztük kesztyű nélkül. Engem nagyon meggyőzött.

A kenderház anyagának tűzvizsgálata során az ÉMI meghatározta a minimális vastagságot, ami 9,5 cm. Ekkora kenderfedéssel, gyakorlatilag bármilyen faszerkezet borítva tűzálló.

 

Kenderház Tűzvizsgálat Angliában

 

Kenderfal

 

Az Egyesült Királyság területén BRE Global laboratórium vizsgált egy fa vázszerkezetes kenderbeton falat. A tűzvizsgálat során 73 perc után esett szét a kenderfal.  Tesztfal 3m x 3m x 300 mm. 135KN erőhatásnak tették ki, folyamatos lángterhelés mellett. Egy pár képen látható a vizsgált kenderfal.

   

 

 

 

 

 

 

EU-s szabvány szerinti tűzvizsgálat –  ha kíváncsi vagy rá.

 A Magyar szabályok számos ponton szabályozzák az épületekbe beépíthető anyagok jellemzőit elvárt tulajdonságait.  Az egyik legfontosabb a hatóságok részéről a beépített anyag, tűzállósága, annak besorolása. Mi Magyarok ebben is élen járunk. Nálunk csak akkreditált labor által vizsgált anyagok építhetők be épületeinkbe, építményeinkbe. Azért, hogy a kenderbetont mint építőanyagot hazai alkalmazásban tudjuk felhasználni, itthon be kellett vizsgáltatni az ÉMI. akreditált laborjában. Alább közzéteszem a tűzvizsgálati eredmény egy oldalát, ahol a lényeg található.

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.