Kenderház a Cseheknél

2020. április 19. | Nagyvilágból

Kenderházat építeni Cseheknél, gyors és egyszerű, az idő múlásával egyre keményebbek a falak!

Cseheknél is épült kenderház

Európa szerte, ahol már régóta belátták igenis fontos a fenntarthatóság építészeti területen is, sok-sok kenderből készült ház épül. Kenderház a Cseheknél, ez az első, mely jelenleg építési fázisban tart, jövőre szeretnék befejezni.
A Cseh Köztársaságban nem lehetett az alapanyagot, a kender fás részét (pozdorját) beszerezni ezért Lengyelországból kellett importálni, de még így is jobban megéri mint bármi mással építkezni.

Marek Sedivy építtető több éve kutatta a technikát mielőtt belevágott, sok segítséget kapott egy barátjától aki Kassán(SK) már több éve él szeretett kenderházában.

Marek szerint számos előnye van ezen diffúziós szerkezetnek, többek között a penészedés teljesen kizárt, nincs semmi hőhíd probléma, újrahasznosítható, kiváló hő- és hangszigetelő, magas a hőtehetetlensége, természetes, és gyors az építése.

Kenderház födémszigetelésKenderház a Cseheknél. 

A faszerkezetre elég volt két hét (négy fő dolgozott rajta), majd négy hét alatt öntötték ki a kenderbetont 5-6 emberrel. A kender beton nagyon gyorsan köt, 12 óra elteltével az öntőforma, zsalu eltávolítható. Nincs semmi kémiai adalék, környezetszennyező, vagy egészségre kockázatot jelentő anyag hozzáadva.

 

Kenderház falszerkezet zsaluzásaMitől lesz egyre keményebb? Attól hogy a kender pozdorja nagymértékben porózus fás anyag, és nagy mennyiségben tartalmaz szilícium-dioxidot, ez mésszel keveredve reakcióba lép, beindul egy hosszú ásványosodási, mineralizációs folyamat. Ez az ami azt eredményezi, hogy idővel a mészkő keménységéhez közelít a kész kenderfal. A természetben nem ismeretlen az ún. petrifikációs azaz kiégéses megkövesedés folyamata, lásd növényi fosszíliák.

 

Számításaik szerint egy hektár föld képes akár 10 tonna kendert kitermelni (ennek 60%-a körülbelül a pelyva, pozdorja). Egy házhoz körülbelül 12-15 tonna pozdorja szükséges, ami azt jelenti, hogy két hektáros terület elég hozzá.

Az egyetlen nagyobb beruházásuk az volt, hogy beszereztek egy pan mixert (kényszerkeverő), mert enélkül az építkezés sokkal tovább tartott volna, a mixer háromszorosát keveri a hagyományos betonkeverőknek. Kenderház építéséhez nem szükséges dága fúlyógépet vásárólni, csak ha nagyban gondolkodunk. Elég egy hagyományos betonkeverő is.

forrás:okotudat.hu

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.