Kenderbeton Kórház Nepálban

2020. szeptember 1. | Nagyvilágból

Nonprofit klinika épült kenderbetonból

 

A Nepáli székhelyű, Shap Hemp Inno-Ventures (SHIV) befejezte a kenderbeton szerkezetét a nonprofit klinikának. Az országban az egyetlen orvosi intézmény, ami helyet ad craniofaciális műtéteknek és helyreállítási központként is működik.

Kenderkórház Nepálban

Kenderbeton kórház Nepálban

1,475 cu ft. (42 m3) kenderbeton ment a falba és az áltetőbe pedig 900 sq ft. (80 m3.), ez összesen $13,000 (€11,400) és $4,000 (€3,500)-ba került. Amíg a tartófalak fémből vannak, a SHIV a belső és külső falakat bambuszból készítette el, ami bőségesen nő Nepálban. A kenderbeton keveréket felvitték a szerkezet közé épített bambuszhálóra. Az áltető és a mennyezet előre kialakított panelekből készült el, majd a kenderbeton burkolatot helyezték fel. A kenderbeton kötőanyagához helyben beszrezhető anyagokat használtak fel. A teljes épület bádogtető burkolatot kapott. Az építkezés körülbelül egy hónapig tartott, mondta Shah.

Ez az intézmény reményt nyújt Nepálban azoknak, akik súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek, és szükségük van speciális segítségre.” nyilatkozta az ingyenes orvosi ellátást nyújtó klinikáról a SHIV társalapítója és CEO-ja Dhiraj K. Shah.

A craniofaciális műtét a fej és a nyak olyan rendellenességeivel foglalkozik, mint például a szájpad és más arc, fül, állkapocs rendellenességek.

 

 

Nemzetközi együttműködés a Nepáli kenderkórház létesítésére

 

A klinika egy nemzetközi projekt keretében jött létre, amit az angliai InTouch Charitable Foundation és a Future Face támogat. Ők képzéseket biztosítanak és támogatják azokat az egészségügyi szakembereket, akik ajak és szájpadokat műtenek.

A hátrányos helyzetű gyerekeket támogató Future Faces minden harmadik hónapban egy szakképzett csapatot küld Nepálba, hogy asszisztálják a helyi doktorokat a legsúlyosabb esetek kezelésében. Shav elmondta, hogy a klinika egy nap átlagosan 10 beteget kezel és 5-6 operáció zajlik le egy héten. Egész Nepál területéről érkeznek betegek hozzájuk.

 

A kenderbeton kórház székhelye ugyanabban a városban található, mint a SHIV központja: Janakpurban.  Az új klinikában található egy fogászati egység három betegállomással, egy röntgen helyiség, műtéti szobák, lábadozó szobák és irodák.

 

„Mit használjunk a kender kórházhoz? – ami kéznél van”

SHIV épületének elkészítésében olyan ipari kendert használtak, ami a nepáli vadonban nő. A gazdák learatják a kemény szárakat ( 4 méter hosszú és 8 cm átmérőjű), majd elszállítják őket a cég gyárába, ahol azokat megfelelően lehántolják, hogy minőségi pozdorjává váljanak. A cég helyi kőműveseket és fizikai munkásokat tanítja be, hogyan készítsék el a kenderbetont és ők húzzák fel az új szerkezetet is. Shah becslései szerint a SHIV körülbelül 20 kőművest és közel 50 fizikai munkást képzett ki a kenderházak építésére 2016 óta.

A 400 méteres kenderfal

Shah becslései szerint 2016 óta a cége körülbelül 312 köbméter kenderbetont épített be, ami 400 méternyi falnak felel meg. Ide tartoznak a családi házak, a hotelek, hostelek, iskolák és egyéb társadalmi projektek.

A SHIV kenderépítészeti cégének küldetése, hogy újjáépítse azokat az otthonokat, amelyek a földdel váltak egyenlővé a 2015-ös hatalmas földrengésben. Azóta rohamosan fejlődtek a kenderre alapozott üzleti ágazatok. Továbbá a SHIV az építészeti termékek mellett, még gyárt egészségügyi és kozmetikai termékeket, olajokat, szappanokat, papírokat, szövetet, kiegészítőket. Mindemellett a cég nemzetközileg is elismert kendertanácsadó, akik szakosodtak a Közösség támogatotta mezőgazdaságra, kicsi és közepes vállalatokra és a helyi gazdaság fejlesztésére.

 

Forrás: https://hemptoday.net/shiv-hempcrete-clinic/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Béla
Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.