Kender Könyv

2023. május 18. | Egyéb, Technológia

Megjelent az első Magyar nyelvű kender könyv, mely kifejezetten a kender eredetétől kezdve a jelen kenderépítészetet mutatja be, az alapoktól, közérthetően.

Építsünk kenderrel
https://www.muszakikonyvekbolt.hu/termek/epitsunk-kenderrel/

Előszó a kender könyv elejéről

ELŐSZÓ AZ ELSŐ MAGYAR NYELYŰ KENDER-ÉPÍTÉSZETI
könyvhöz

Sok tévhit kering a kenderházak építésével kapcsolatban. Ezzel a könyvel melyet a bolygónk egyik legnagyobb tudású és tapasztalatú kenderépítője Steve Allin bemutat nekünk helyreteszi elképzeléseinket.

Kenderház egy igazi karbon negatív, égészséges épület, de csak akkor ha a megfelelő mész alapú kötőanyaggal és faszerkezettel készül. Léteznek más megoldások is, beton, acél, vicat fehéres színű gyorskötésű cement kötőanyagú kenderbeton is. De ez nem az-az öko anyag amit én el tudok képzelni saját házamban. Egyetemi laborok éveket foglalkoztak az anyaghatás elemzésével és nem pár hónap alatt döntik el mi a jó és mi nem. Európában sok kenderbeton kötőanyag készítésével foglalkozó vállalkozás van. Javaslatom, csak nagyobb múlttal rendelkező kiforrott gyártótól vásároljunk. Létezik olyan anyag amit a kenderbetonhoz keverve 1-2 hét alatt már vakolható a falat kapunk, de a benne lévő keveréshez használt víz sokáig benne marad. DE Angliai egyetem 10 évre előre elvégzett anyagszimulációs vizsgálata alapján az ebből készült falazat kötése meggyengül és a kenderbeton károsodik.
Mindenkinek saját döntése mit fog használni. Sajnos a tervezők egy része ezzel nincs tisztában.

Ezt a nagyszerű könyvet mely a kenderépítészet etalonja.

Mindannyian arra vágyunk, hogy az otthonunk békés és anyagilag fenntartható legyen. Azonban azzal nem számolunk, hogy milyen egészségünkre káros hatásai vannak bizonyos építőanyagoknak, mennyi extra költséggel jár a penész kiirtása, az orvosi kezelés, gyógyszerezés, és még nem is beszéltünk a modern kor problémájáról: a Beteg Ház Szindrómáról.

Horesnyi Béla vagyok, a kenderépítészet magyarországi meghonosítója. Az évek során folyamatosan kerestem egy energiatakarékos és természetes építési megoldást. Végül a kenderbeton – ami nem beton – felhasználásával készült építési megoldásra esett a választásom. Hat év alatt közel 50 kenderház építésében vettem részt. Úgy érzem elég nagy tapasztalattal rendelkezem, hogy ki merjem jelenteni ez-az az építési mód, amit bárki elsajátíthat, aki tudja a „kalapács melyik végét kell megfogni” Több itthoni tapasztalat van arról, hogy szakember vezetése mellett saját munkával, családtagok bevonásával milliókat lehet megtakarítani. A Kenderház száz százalékban természetes fala a kendercell-kenderbeton kenderpozdorja, mész alapú kötőanyag és víz keveréke.

Magyarországon a Kárpát Medencében közel 70.000 hektáron termeltek kendert. Egy 100 nm-es családi ház alapanyaga 2 az-az kettő hektárról betakarítható. Ha csak 30.000 hektáron termelnénk az évi 15.000 családi ház építőanyagát adná, nagyon kedvező áron. Az általunk használt kender pozdorja a termesztés mellékterméke.

Mindegy milyen természetes alapanyagból építkezünk, ez lehet vályog, szalma, kender mert csak így menthetjük meg világunkat és magunkat.

Kérdés esetén elérhetők vagyunk:

Béla
Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.