Golyóálló Kenderház

2023. május 18. | Nagyvilágból, Technológia

Többen kérdeztétek mi történik, ha egy kenderházra rálőnek éles fegyverrel. Mit tud? Golyóálló a kenderház?

Ellentétben a könnyűszerkezetes épületekkel amit egy kispuska is keresztüllő a kenderbetonból épített kenderház képes komolyabb fegyverek lövedékét is megfogni. Magyarországi tesztek erről nincsenek, még. Tervezik egy Budapesti lőtéren kipróbálni mit bír. Szerencsére éles, háborús helyzetben nem kellett bizonyítania, és remélem nem is fog.

Tényleg golyóálló a kenderház?

Egyes speciális anyagokból készült épületek és falak képesek mint a kendercell-kenderbeton jó szintű védelmet nyújtani bizonyos típusú lövedékektől, de ezeknek sem garantált az általános golyóállósága. Minden építészeti megoldást alaposan ki kell tervezni és tesztelni a biztonságos és hatékony védelem érdekében.

Videódban láthatod mennyire golyóálló a kenderház.

A kenderfal lőfegyverekkel való tesztelése a harmadik perctől kezdődik. Ezt a tesztet megcsináljuk mi is, legalább is tervezzük.

Milyen lőfegyverekkel tesztelik a golyóállóságot:

  • 22-es kispuskával
  • 9mm-es kézi lőfegyverrel
  • sörétes vadászpuskával
  • 12-es golyós távcsöves puskával

Mindezt kb. 30-cm vastagságú kenderfalra. Képzeljétek el ezt 45-50 centiméteres falvastagságnál. Kenderházban nagyobb eséllyel élhetünk túl egy eltévedt, vagy nem eltévedt lőfegyver becsapódását, mint egy vékony könnyűszerkezetes épületben. Bátran javaslom a kenderházat a többi nagyszerű tulajdonságai mellett is.

Béla
Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.