Bio kenderház

2019. május 13. | Egyéb

Bioépítészet: A kenderbetonon túl Bio kenderház

 Az egyik legelterjedtebb hit a bioépítészetről, hogy ez csak a gazdag embereknek elérhető.
 Mike Lawrence professzor szerint, aki a BRE CICM egyetemen tanít (Centre for Innovative Construction Materials) kutatásai alapján ezt nyilatkozta „Ha összehasonlítasz egy épületet, amelyet hagyományos technológiákkal készítettek, egy ugyanolyan hőteljesítményt nyújtó épülettel, amely valamely bio alapú anyagból épült, például kender, az utobbi olcsóbb. Az Isobo-s EU-s prodzsekt alatt, tanulmányokat végeztünk Angliában és Spanyolországban. Ha összehasonlítod a Britt építészeti rendszerrel, egy kenderből készült fal 30 százalékkal olcsóbb a négyzetmétere, mint annak, ami a hagyományos módon készül. Spanyolországban még ennél is jobb, mivel a falak itt még drágábbak, viszont így 55%-al olcsóbban kijövünk egy kenderből készített változattal, ugyanolyan hőrendszerrel.”

A prodzsekt áttörése, hogy helyettesíti a kenderbetont, amely a víz, mész, és kenderpozdorja keveréke. Természetesen nagyon sok múlik a kötőanyagon, így a tudósok kifejlesztettek egy még jobban kötő fajtát, amely szintén bio-alapú.
Lawrence ezt nyilatkozta:

Az az érdekes, hogy olyan nyelv és hornyos paneleket lehet összeállítani, amellyel egy olyan felszín jön létre, ami nem képez hőhidat. Nincs esély hogy a hő a másik oldalra menjen – így ennek az anyagon keresztül kell mennie, amely jó hővezető képességgel rendelkezik.
Ez különösen igaz a kender-mész hővezető képességére.

Persze sok emberben felmerül ez a kérdés: Biztonságosak ezek a természetes alapanyagok? ” Ha egy forrasztópisztojt teszel egy kender-mészből készült épületbe, akkor még két óra múlva sem kap lángra. Karbonizál, elkezd bomlani, illetve egy kicsit füstöl, de nem kap lángra! Amit mi az Isobo-val fejlesztettünk is rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, bár még inkább biztonságosabb”

A bió kender épületek kívülről belülre légáteresztővé válik.

 

Lawrence hozzátette: Az épületek kívülről belülre légáteresztővé válik. Belül pedig minden állandó páratartalmú, ezt arra értem, hogy 50-55%, ami a lehető legideálisabb egy egészségesnek hívott otthonban. Ez azért van, mert az agyagszerkezetet belülre helyezzük, amely elnyeli és deszorbálja a páratartalmat, és egyenletesen fenntartja a hőmérsékletet. A kenderszára szintén hozzá van adva ehhez az agyagmasszához, ezáltal csökkenti a hővezető képességet, javítja a nedvesség (…) ami jó az energia és a beltéri levegő minősége szempontjából, ezáltal ez egy igazán egészséges környezet, amiben élhetünk”

„Végül, mivel a bio kenderház bio-alapú újra lehet hasznosítani. Ha egy ilyen épületet lebontanak, akkor a kender-mész kötőanyagű épületdarabokat könnyedén lehet talajtakarónak használni. Ha a talaj tetejére tesszük, akkor meggátolja a gyomok növekedését, vizet spórol, és meggyorsítja a növények növekedését felül. Néhány év múlva teljesen lebomlik, és az anyag műtrágyává válik a növények számára.

Forrás: https://phys.org/news/2019-01-bioconstruction-hempcrete.html?

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.