A kendert gyakrabban kell építőanyagként használni

2023. november 18. | Kender, Nagyvilágból

A kender növény az egyik legsokoldalúbb növény a földön, év ezredek óta jelen van az emberiség történetében. Sok éven át textíliák készítésére használták, azonban az utóbbi években a kender növényből származó kannabinoid iránti növekvő kereslet megváltoztatta a társadalom kenderről alkotott véleményét. Ez viszont áthelyezte a vállalkozók és befektetők figyelmét a kenderágazatra.

Gyakran látszólag a társadalom csak a CBD-vel foglalkozik, pedig az egyik legjobb dolog, amire a kender felhasználható – építőanyagként számtalan területen alkalmazható. Az anyagot „kenderkompozit” -nak nevezik, ez egy bio-kompozit, amely a kender növény belső fás magjából (pozdorja) készül, mészalapú kötőanyaggal keverve.

A belső fás mag vagy „pozdorja” magas szilícium-dioxid-tartalommal rendelkezik. A magas szilícium-dioxid-tartalom lehetővé teszi, hogy a pozdorja természetes módon nagyon jól kötődik a mésszel. Ez egy olyan tulajdonság, amely látszólag egyedülálló a kender számára az összes ismert természetes rost között.

A kendert elsősorban szigetelőanyagként használják, súlya körülbelül a beton súlyának hetede vagy nyolcada. Teljesen kikeményedve vízben úszik, és szinte tűzálló (legalábbis más népszerű építőanyagokhoz képest). A BBC nemrégiben megjelent cikke nagyszerű példát mutatott az Egyesült Királyságban használt kenderkompozitra, és általában a következőket mondta az anyagról:

Az Európai Bizottság szerint egy hektár kender kilenc és 22 tonna CO2 közötti mennyiséget köt meg, és csak 100 napra van szükség a növekedéshez – ami azt jelenti, hogy a szén-dioxid megkötésében jobb, mint a tipikus kereskedelmi erdőgazdálkodás. Sőt, a kendertermelés a jelentések szerint segít a talaj regenerálásában és a nehézfémek eltávolításában a talajból.

A kender megfelelő gazdálkodás esetén környezetbarát és rendkívül fenntartható növény lehet. A kender feltölti a talajt, és bizonyítottan helyreállítja a szennyezett talajt. A kender képes hatékonyan elnyomni a gyomokat, és jól illeszkedik a vetésforgóba. Ezenkívül a kender egyes maradványai botanikai rovarirtóként, vagy riasztószerként használhatók az ökológiai gazdálkodás növényvédelmi programjaiban. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik az ökológiai gazdálkodási rendszerbe való integrálásra is.

De egy sor kihívást kell leküzdeni, mielőtt a kender nyomot hagyhat az építőiparban. Ezek közé tartoznak a kormányzati szabályozások, a műszaki tanúsítás, valamint a kender ipari termelésének növeléséhez, az ellátási láncok egyszerűsítéséhez és megfizethetőbbé tételéhez szükséges finanszírozás és infrastruktúra változásai.

Forrás: A kendert gyakrabban kell építőanyagként használni (cannatechtoday.com)

Béla
Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.