Rákkeltő-mérgező szigetelés-polisztirol

2019. december 21. | Egyéb

Mérgező Polisztirol szigetelés?
A polisztirollal való szigetelés többet árt, mint használ! Gondold jól meg, mivel burkolod a házad!

Kétségkívül az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít a polisztirolos szigetelés. Ha egy kis pénz összegyűlt, az első adandó alkalommal gyorsan le kell szigetelni a házat, természetesen polisztirollal. Ez a “csodatalálmány”, ápol és eltakar – vallja a legtöbb háztulajdonos. De vajon nem káros az egészségre?

Na, de nézzük, mi a véleménye a szakembernek a polisztirol szigetelésről.

A régi lakásokat a legtöbb esetben polisztirol szigetelés segítségével teszik lakhatóbbá, hiszen ez nem csak a meleget tartja jobban bent, hanem külsőleg is esztétikusabbá teszi az omladozó romot. Azonban, már az első körben érdemes tisztázni: a polisztirol egyáltalán nem egészséges!

Alexandru Hortopan román építész a polisztirol szigetelés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

“Nem javaslom a polisztirol szigetelés használatát. Főleg a kisgyerekes családok esetében kell kerülni ezt az anyagot. Nagyon sokan polisztirollal szigetelnek, és még termopán nyílászárókat is tesznek. Ezáltal teljesen megfosztják a házat attól, hogy lélegezni tudjon. Nagyon nagy lesz a páratartalom, és ennek köszönhetően gombák, és más különböző mikroorganizmusok telepednek meg a helyiségek belső falain. Ha egy kisgyerek ilyen helyen nevelkedik fel, akkor szinte biztos, hogy légzőszervi megbetegedésekkel fog küzdeni” – véli a szakember.

Hozzáteszi: ha választani kell a kőzetgyapot és a polisztirol között, akkor természetesen jobb, a kicsit drágább, de egészségesebb kőzetgyapotot megvenni.Jobb a hangszigetelése, a páraáteresztő képessége, és az sem elhanyagolandó tény, hogy a kőzetgyapot nem ég, hiszen olvadáspontja 1000 fok fölött van.

Norvégiában és más fejlődő európai országokban Németórszág egyes részén is már betiltották a polisztirol használatát, mivel az egy kémiailag előállított termék, és egyáltalán nem újrahasznosítható.

Rákkeltő mérgező szigetelés polisztirol

 

Mindenki döntse el saját maga, hogyan és mi módon szeretne élni, lakni és dolgozni. Régen csodálatos anyagnak tartották az azbesztet, az olmot, de mindkettő méreg – és lehetne sorolni. Mára kiderült, hogy ezek az anyagok nagyon károsak az egészségünkre. Nehogy azt higyjük, hogy például a polisztirol nem fog ebbe a kategóriába tartozni. Már egyre több kutatás bizonyítja, hogy a polisztirol méreg.

hivatkozás: filantropikum com/az-epitesz-figyelmeztet-veszelyben-vannak-azok-akik-polisztirollal-szigetelnek/

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.