Kenderház Újra Domaszéken

2019. szeptember 10. | Építünk

Elindult egy ikerház építése kenderből Domaszéken.

Lejjebb megtekinthető az alaprajz. Terveink szerint az egyik szoba vakolatát vályoggal, egyik falat natúron szabadon hagyjuk, illetve az egyik szoba falazata kendervakolattal fog elkészülni. Az kenderház külső homlokzati felületét hidraulikus mész és homok keverékéből előállított vakolattal látjuk el.  A lábazati szigetelést szintén kenderből készítettük el. Tervezzük a belső falak egy részének meghagyását látszó kenderfalként A födémen kendercell-kenderbeton szigetelés lesz elhelyezve. A gépészeten egyszerűen és praktikusan oldjuk meg. A nappaliban elhelyezünk egy „folytonégő” fatüzelésű kandallót, melynek meleg levegője a beépített hővisszanyerő szellőztető berendezés segítségével eljut minden helységbe, de ez csak bizonyos hőmérsékletig fogja ellátni a többi helység hőigényét. Nagyobb hideget esetére beépítünk egy inverteres hűtő-fűtő klímát mellyel már megfelelünk a 2021-től érvényes közel „0” energiás épületnek.

Kenderből készült ikerház Domaszéken

Kenderház újra Domaszéken – Tervező: Ruda Mérnökiroda Ruda Győző +36 70 453 8411 építészmérnök-műszaki ellenőr

Felajánlom, hogy bárki, bármikor eljöhet a munkálatokat megtekinteni, vagy akár megtanulni, vagy akár segíteni, csak előtte egyeztessünk. 2019-ben több kenderház kivitelezése kezdődik az országban, és ebből egy pár helyen besegítünk, így nem leszek mindig az építkezésen. 

Természetes anyagok használatát egy kicsit felturbóztuk. Az épületven több tucat természetes kristály lett elhelyezve, ezáltal is fokozzuk a tér tisztítását.

A Domaszéki kenderház megtekinthető.

 

Béla

Béla

Horesnyi Béla vagyok. 2004 óta építek energiatakarékos házakat. 2016-tól kenderház építésével foglalkozom, ahol elsődleges szempont az egészséges lakótér, egészséges épület. Magyarország két első elkészült kenderházát én építettem. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy itthon minél több egészséges épület épüljön.